Visa Bläddra

UCF:s cykelpool

Redan när UCF bildades 2006 kunde medlemmar låna cykelkärror. 2014 utökades denna verksamhet rejält med hjälp av ett projektbidrag från Trafikverket. Vi driver nu Sveriges största lastcykelpool med 10 lastcyklar och 18 cykelkärror.

Upplägg

Varje fordon är placerat hos en värd. Värden ansvarar för att hålla fordonet i skick och att låna ut det. Vissa av våra värdar har möjlighet att placera nycklar i låsboxar för att på så sätt låna ut fordon då de inte har möjlighet att lämna ut nyckeln personligen.

För att låna

Gå in på översikten över fordon och välj vilket fordon du vill låna. Om du vill veta mer om fordonet, klicka på ikonen eller namnet. Om du vill boka klickar du på "boka". Fyll i när du vill ha fordonet och klicka på "Skicka förfrågan".

När du skickat förfrågan får du en bekräftelse från värd att du kan hämta cykeln eller kärran, om någon kan låna ut fordonet på önskad tid. Du kan också få förslag på andra tider om värden inte kan på just den tid du önskar. Tänk på att allt arbete inom cykelpoolen är ideelt, och att du kanske inte får svar med kort varsel, eller att värdarna inte kan lämna ut fordon på de tider du har önskat.

Långtidslån

Om du vill boka längre tid än en vecka är det bara att höra av sig till värd eller UCF-styrelsen manuellt - vi försöker vara flexibla och öppna för nya sätt att lastcykla.

Annan som hämtar än den som bokat

Om du lånat men någon annan UCF-medlem ska hämta ut behöver du inte göra något särskilt, men meddela gärna värden vem det är som kommer att hämta ut. Du kommer fortfarande stå som ansvarig för lånet.

Om någon icke-medlem ska hämta ut, skicka ditt ID med budet. Om det står i bokningsbekräftelsen att du behöver skriva under lånevillkoren så skicka med underskrivna villkor också.

För att lämna tillbaka

Lämna tillbaka fordonet enligt de instruktioner du fått av värden och ev instruktioner i fordonet. Se till att du har gjort rent, och att du låser fast sjäva ramen (inte pakethållare osv) i ett fast föremål om fordonet står utomhus.

Aktuella avgifter (2019)

Fordonens inköpskostnader finansierades med projektbidrag från Trafikverket. Löpande underhåll och reparationer måste dock finansieras med medlemsavgifter och avgifter för utlåning. Samtliga avgifter bokförs i bokningssystemet och betalas klumpvis.

För tillgång till poolen krävs medlemskap i UCF . Utöver det kostar lån som nedan:

Betalning

För varje lån av fordon registreras en skuld på ditt användarkonto enligt ovanstående. Du kan se din aktuella skuld och betala genom att logga in, trycka på namnet högst upp till höger och därefter gå in på Meny - Ekonomisk balans - Visa/Betala skuld. Du behöver alltså inte betala vid varje enskilt tillfälle. En gång om året skickar vi ut ett mail till alla medlemmar med information om aktuell skuld och hur man betalar.